Online leren is eindeloos
Ik merk aan mezelf en anderen om mij heen dat we steeds meer gebruik maken van online gereedschappen om te leren. Het You tube filmpje dat stap voor stap laat zien hoe je iets doet, het blog met een nieuw inzicht, die laatste TED talk of die grappige post waar je toch weer wat van opsteekt. Hoog tijd om eens een serie posts te wijden aan hoe je optimaal van dit soort middelen kan profiteren om te leren, of om anderen iets bij te brengen.
Achter al die losse items die je online vinden kan, gaan makers en delers schuil. De makers zijn mensen, bedrijven en instanties die de moeite nemen zaken uit te pluizen, te ordenen en in een prettige vorm gegoten op het net te plaatsen. De delers zijn al die mensen, bedrijven en instanties die zorgen dat het item een betere kans maakt jou onder ogen te komen. Door het te delen, liken, door te sturen, te classificeren, taggen of anderzins vindbaar te maken.
Je kan natuurlijk zelf actief zoeken naar dit soort items, maar veel ervan krijgen de meeste van ons al ongemerkt toegeschoven. Iemand mailt je een linkje, zet iets op zijn Facebook, deelt wat via pinterest en hopla, daar staat het op je scherm. Vanaf je scherm is het item nog maar een kleine klik verwijderd van rechtstreeks contact met je hersenen. Dat is fijn, maar soms wordt het een beetje teveel, te divers en te onsamenhangend. Hoeveel van ons hebben niet wel eens een avond lang zitten “Facebooken” met achteraf het katerige gevoel van een verspilde avond? Het begint al net zo erg te worden als een avondje zappen, lijkt het wel…
Soms kan het aantrekkelijk zijn om een barrière in te bouwen, waardoor je wat minder bent overgeleverd aan die klikgrage muisvinger. Offline gaan is namelijk ook meteen zo radicaal. Het goede nieuws is: je kan zelf invloed uitoefenen op wat je onder ogen krijgt door te bouwen aan een sterk online leernetwerk. Het helpt dan wel als je één of meer heldere leerdoelen voor ogen hebt.
Waar wil je nu echt meer over weten? Naar welk soort inzichten ben je op zoek? Welke vakgebieden wil je bijhouden? Als je daar goed over nadenkt, kun je je je leernetwerk gaan bouwen en bijhouden.
Hoe maak je je persoonlijke online leernetwerk?
Soms helpt het om één specifiek medium, of een aparte gebruikersnaam binnen dat medium, te reserveren voor één leerdoel. Dat houdt het overzichtelijk. Maar je moet oppassen dat je niet eindigt met een wirwar aan accounts voor een dozijn aan leerdoelen. Beter maakt je per account en social medium een aantal heldere keuzes.
Howard Reingold somde ooit een serie stappen op voor het opbouwen en bijhouden van je persoonlijke online leernetwerk die ik erg nuttig vind. Ik zet mijn toelichting achter de Engelse termen
1. Explore – Ga op ontdekkingstocht. Zoek specialisten en medegeïnteresseerden, maar sta vooral ook open voor toevalstreffers en onderzoek af en toe iets nieuws of iets op het grensgebied van jou interesse en iets anders. Alain Levine voegde hier als tip aan toe “Also the fractal branching effect- when you find someone worth following, see who they follow, lather, rinse, repeat” Dit is zeker in het begin een hele handig tip om je netwerk op te bouwen!
2. Search – Zoek actief naar de expertgroepen in je interessegebieden, waar komen mensen samen, waar delen ze kennis, waar vinden de goede gesprekken plaats en worden de interessante vragen gesteld?
3. Follow – Gebruik een RSS-feeder, Twitter, of welk ander social netwerktool ook relevant is voor jou gebied. Vraag jezelf elke dag/week maand of leden van je netwerk nog relevant zijn voor jou vragen en interesses.
4. Tune your network – Houd het netwerk actief bij, voeg nieuwe mensen toe en neem radicaal afscheid van hen die je de afgelopen periode niets nieuws of inzichtrijks hebben kunnen bieden.
5. Feed – Voed de mensen die je volgt al je informatie tegenkomt waarvan je verwacht dat ze interessant zou zijn voor hen. Speel kortom online curator en zoekmachine voor elkaar.
6. Engage – Neem actief deel aan online discussies, bedankt mensen voor hun bijdrages, stel vragen, waardeer hun antwoorden, kortom ga een wederzijdse verbinding aan met elkaar. Iedereen leert graag samen en wordt graag gewaardeerd en uitgedaagd.
7. Inquire – Stel vragen aan de mensen die je volgt en aan de mensen die jou volgen. Maar let op hoe. Doe het respectvol en stel heldere, verdiepende vragen. De antwoorden moeten waardevol kunnen zijn voor iedereen, niet alleen voor jou persoonlijk.
8. Respond – Antwoord op vragen die jou gesteld worden. Draag bij aan je netwerk en doe wat terug voor datgene wat je ontvangt. Kortom denk aan je online karma.
Het fijne van het netwerk is dat je leert van en met elkaar. In interactie rondom de kruispunten tussen je interesses. Omdat niemand zijn interesses helemaal overlappen en dit ook aan verandering door de tijd heen onderhevig is, vraagt een leernetwerk wel wat onderhoud. Eigenlijk is het net als met een tuin. Je maakt in het begin een ruwe opzet, die aansluit bij je doel(en). Maar vervolgens kijk je elk seizoen hoe je verder gaat. Wat nog past, wat heeft gewerkt, wat mag blijven, wat uitgebloeid is, waar nog leven in zit, en wat je moet voorbereiden voor een volgend seizoen. Je wiedt en snoeit, zaait en oogst. Net als met een tuin pas je het netwerk al snel aan naar gelang je tijd hebt om het bij te houden. Heb je weinig tijd over, dan kies je voor een paar heldere doelen en weinig connecties. Heb je veel tijd, dan kan je veel doelen aan, meer connecties en is er meer ruimte voor serendipiteit. Je kan het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wil.
Dit filmpje brengt de 8 punten kort in beeld:
Tip: Wil je meer weten? Google eens op de termen personal learning network of #pln.