Het werd dit jaar onder meer duidelijk op Learning Technologies in Londen en het Next Learning congres in Nederland: video is alweer de hype voorbij. Terwijl velen zich nog afvragen hoe ze video het beste kunnen implementeren in hun werk is de voorhoede alweer verdwenen in de richting van veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van A.I., agile en ander ‘nieuws’.
De vraag of je iets met video moet lijkt inmiddels een gepasseerd station. Maar is dat zo?
In jouw vak moet je misschien dagelijks de afweging maken of je het middel in zal zetten. En hoe je dat het beste doet weet nog lang niet iedereen, getuige de overvolle zaal op Next Learning bij de workshop “Alles wordt video. Wen er maar aan”
Ik ga je er niet van overtuigen dat je iets met video moet. Ik kan prima beargumenteren waarom video een goed middel is in bepaalde omstandigheden. Maar het is geen ‘one size fits all’ oplossing. Er kan veel met video en er zijn allerlei redenen om het medium in te zetten. Elke mogelijkheid vraagt weer om andere manieren van video produceren en het eindresultaat integreren in het ontwerp. Het is maatwerk.
Ik heb experts in videomarketing al horen beweren dat over een paar jaar 100% van de internet content video is. Ik moet daar een beetje om lachen. Als je enige gereedschap een hamer is dan lijkt elk probleem spijkers nodig te hebben. Maar alle andere dingen die je -als trainer, docent, onderwijskundige of manager- in je gereedschapskist hebt zijn heus niet ineens achterhaald geworden. Natuurlijk heeft video veel voordelen. En het is zeker een zeer veelzijdig middel. Een soort schroef /boormachine die bij heel veel klussen van pas kan komen, zeg maar.
Denk bijvoorbeeld eens aan deze dingen:
- Slim gebruik van beeld is zeer effectief gebleken als je mensen dingen wil laten ONTHOUDEN.
- Verhalen en verschillende perspectieven zijn van groot belang voor de MOTIVATIE en helpen mensen om dingen ANDERS te gaan doen.
- Het visualiseren van complexe INFORMATIE die met tekst lastig te beschrijven is maakt video een waarvol medium voor het uitleggen van abstracte concepten.
- Beeldmetaforen zijn onderdeel van ons DENKEN en brengen op een haast intuïtieve manier complexe concepten over op ons brein.
- Door video kunnen we AFKIJKEN van experts en zodoende OBSERVEREND LEREN
- En dankzij video kunnen we de PRAKTIJK laten zien op een manier die anders wellicht kostbaar en lastig te organiseren is.
- Het wordt mogelijk om (internationale) EXPERTS kosteneffectief en herhaalbaar in te zetten door gebruikt te maken van videoregistraties.
Jij, als expert in leren, ontwikkelen of veranderen, kan prima de afweging maken voor welke klussen video een waardevol deel is van het in te zetten gereedschap. En wat er dan nog meer nodig is. Misschien heb je nog iets meer kennis nodig van dit gereedschap, en de verschillende manieren waarop je ermee aan de slag kan. Die kan ik je zeker bieden. Als video expert kan ik je prima uitleggen wat er mogelijk is en welke voordelen het medium kan bieden. Maar jij weet het beste waar jouw klus of opdracht om vraagt. En met wat meer kennis en ervaring kan jij in de toekomst dus ook prima bepalen waar video van pas komt, hoe je het inzet en of het beter is om een expert in te huren voor de uitvoering, of dat jij- of zelfs je doelgroep- dit prima zelf aankunnen. Ook kan ik je leren hoe je de conceptontwikkeling voor video meeneemt in je ontwerpproces, zodat het geen vraag achteraf wordt. Ten slotte kan ik je helpen zelf simpele video’s te gaan maken of beter samen te werken met externe productiepartners. Video voor leren vraagt weer net een andere aanpak dan video voor marketing of entertainment en niet elk productiebedrijf is daarin gespecialiseerd. Samen kunnen jullie een prachtig product maken, maar het helpt als je elkaars taal spreekt en elkaars belangen ziet.
Wil je meer weten? Dan nodig ik je graag uit om je in te schrijven voor mijn mini video training. Je ontvangt dan vanaf 4 juli elke week een korte video’s in je mailbox. Drie in totaal. Deze training is een voorproefje voor mijn blended training “video als gereedschap voor leren en ontwikkelen” die voor open inschrijving wordt aangeboden (volgende startdatum 20 september, inschrijven kan hier). Je kan de training natuurlijk ook ‘in company’ laten organiseren . Wil je liever meteen aan de slag? Dan kan je meedoen aan de activiteiten die ik regelmatig organiseer: een video vragenuurtje, een brainstorm om video-concepten te ontwikkelen of je kan natuurlijk 1 op 1 met mij samenwerken. Een intakegesprek om te verkennen wat ik voor je kan betekenen is altijd gratis.
Interesse ? Plan dan je intake gesprek in met de rode knop hieronder, geef je op voor de video serie via deze link of stuur een mail naar saskia@kritischcreatief.wpprovider.nl en laat mij weten waar je hulp bij kunt gebruiken.
Ik kijk er naar uit om je te helpen!